top of page
DSC_0582.jpg

Rust bereiken we op het Rijpdom omdat we kleinschalig te werk gaan. Op dit moment wonen er 5 pupillen op de boerderij en hebben wij een vaste zorgboer/zorgboerin. Buiten de zorgboeren om hebben wij 3 vaste begeleiders, samen met nog enkele vrijwilligers die graag helpen op de boerderij. 

Rust

DSC_0704.jpg

Wij staan open voor persoonlijke wensen. Er is ruimte voor de pupillen om eigen verantwoordelijkheid, eigenheid en keuzevrijheid te ontwikkelen, binnen de mogelijkheden en beperkingen van de pupil. Verder bieden wij ruimte om praktische en emotionele vaardigheden te oefenen en te leren. 

Ruimte

fullsizeoutput_67b0.jpg

Op het Rijpdom werken wij met het ritme van de natuur. Hieronder valt het leren over de wisseling van de seizoenen, het laten rusten en bewerken van het land, het zaaien en oogsten van de planten (in de moestuin), het ritme van dag en nacht en het veranderende weer. 

Ritme

DSC_0892.jpg

We brengen structuur en regelmaat aan door gebruik te maken van een vaste dagindeling. Er zijn vaste tijden voor de eet- en rustmomenten, er is een vaste tijd waarop de pupillen naar bed gaan en wanneer zij gewekt worden. Van te voren wordt deze dagindeling besproken, zodat deze voor iedere pupil duidelijk is. Zo hebben de pupillen regelmaat en structuur. Daarnaast is er ook het regelmaat dat meekomt met het verzorgen van de dieren op de boerderij en het onderhouden van de planten en de moestuin. 

Regelmaat

DSC_0778.jpg

Op het Rijpdom willen we de pupillen begeleiden om zelf keuzes te (leren) maken binnen zijn/haar mogelijkheden en beperkingen. Zo kan de pupil zelf richting geven aan zijn/haar leven. Iedereen krijgt de ruimte om te werken op eigen niveau en tempo, aangepast aan de hulpvraag. 

We willen de pupillen stimuleren om grenzen aan te leren geven en te kunnen verleggen.

Regie

DSC_0560.jpg

De pupillen wonen en leven dicht langs de begeleiding en de andere pupillen. Dit schept mogelijkheid voor het opbouwen van een vertrouwensrelatie met begeleiding en leeftijdsgenoten. Op het Rijpdom vinden we samenwerken belangrijk, hierom stimuleren wij de pupillen ook om samen dingen te ondernemen binnen de veilige omgeving van de boerderij. Omdat de omgeving van de boerderij veilig en vertrouwd is, hebben de pupillen de mogelijkheid om te leren om te gaan met moeilijke sociale situaties. Juist het kunnen oefenen geeft ruimte voor verbetering. 

Relaties

bottom of page